آرامگاه عطار نیشابوری :
عطار نیشابوری یکی از عرفا و ادیبان به نام و برجسته ایران است و کتاب منطقالطیر و تذکرهالاولیای او شهرتی جهانی دارد.
مقبره عطار در میان باغی زیبا قرار گرفته و یکی از آرامگاههای مشهور ایرانی و از جاذبههای برتر شهر نیشابور است.
آرامگاه کمال الملک نقاش شهیر معاصر ایران و همچنین آرامگاه خیام نیشابوری نیز در نزدیکی آرامگاه عطار قرار گرفته است و شما در یک روز میتوانید از این دو جاذبه دیدنی شهر بازدید کنید.

آشنایی با آرامگاه عطار نیشابوری
آرامگاه عطار نیشابوری بناییست تاریخی که قدمت آن به دوران فرمانروایی تیموریان در ایران باز میگردد و در میان باغی زیبا واقع شده است. فریدالدین عطار نیشابوری یکی از معروفترین عارفان و شاعران ایرانیست که در حدود بیش از ۷۰۰ سال پیش در نیشابور زندگی میکرده است. این مرد بزرگ در زمینه فرهنگ و ادب فارسی هم جایگاه والایی دارد.

آرامگاه عطار در منطقه قدیمی شادیاخ و منطقه تفریحی – توریستی نیشابور امروزی واقع شده است و آرامگاه کمال الملک -نقاش و هنرمند معاصر- نیز در نزدیکی و در محوطه آرامگاه عطار قرار دارد.
حال خوب آرامگاه عطار
آرامگاه عطار، این بزرگ مرد ادبیات و عرفان ایران در میان باغی دلگشا و باصفا قرار گرفته است. بسیاری از گردشگران پس از بازدید از مقبره عطار و خواندن فاتحه، در گوشهای از این باغ بزرگ و سرسبز مینشینند و از آرامش آن لذت میبرند. بعضی جوانان نیز کتابی یا دیوان شعری در دست، در زیر سایه درختان غرق در داستانها و افسانههای کتاب میشوند.

برخی دیگر نیز فرصت عکاسی از این جاذبه تماشایی، مجسمهها و دیدنیهای باغ را از دست نمیدهند و خوش میگذرانند. در کنار اینها غرفههایی نیز برای فروش صنایع دستی در محوطه باغ ایجاد شده است که به یک بار بازدید میارزد. اگر هم هوس کالسکهسواری به سرتان زده باشد، میتوانید بعد از بازدید از آرامگاه عطار سوار یکی از کالسکههای محوطه شوید و فاصله این آرامگاه تا مقبره خیام را سوار بر کالسکه طی کنید.
عطار از شعرا و نویسندگان قرن ششم هجری قمری است. نام اصلی او “فریدالدین” بوده است و اطلاع دقیقی از سال تولد او در دست نیست و تاریخ ولادتش را از سال ۵۱۳ هجری قمری تا ۵۳۷ هجری قمری دانستهاند. عطار در روستای “کدکن” که یکی از دهات نیشابور بود، به دنیا آمد و از دوران کودکی او جزئیات خاصی در دست نیست. پدر عطار به شغل عطاری (دارو فروشی) مشغول بوده و “فریدالدین” هم پس از مرگ پدرش به همین شغل روی آورد.
عطار علاوه بر دارو فروشی به کار طبابت هم مشغول بود و خود در این مورد می گوید:
به داروخانه پانصد شخص بودند که در هر روز نبضم مینمودند
طریقهی ورود عطار به عرفان
آنچه مسلم است عطار در اواسط عمر خود دچار تحولی روحی شد و به عرفان روی آورد.


در مورد چگونگی این انقلاب روحی داستانهایی وجود دارد که درستی آنها از نظر تاریخی معلوم نیست ولی معروفترین آنها این است که روزی عطار در دکان خود مشغول به معامله بود که درویشی به آنجا رسید و چند بار با گفتن جمله «چیزی برای خدا بدهید» از عطار کمک خواست، ولی او به درویش چیزی نداد .
درویش به او گفت: ای خواجه تو چگونه می خواهی از دنیا بروی؟
عطار گفت: همانگونه که تو از دنیا می روی.
درویش گفت: تو مانند من می توانی بمیری؟
عطار گفت: بله
درویش کاسه چوبی خود را زیر سر نهاد و با گفتن کلمه الله از دنیا رفت.
عطار چون این را دید شدیدا” منقلب گشت و از دکان خارج شد و راه زندگی خود را برای همیشه تغییر داد.
او بعد از مشاهده حال درویش دست از کسب و کار کشید و به خدمت عارف رکن الدین رفت که در آن زمان عارف معروفی بود و به دست او توبه کرد و به ریاضت و مجاهدت با نفس مشغول شد و چند سال در خدمت این عارف بود.
عطار سپس قسمتی از عمر خود را به رسم سالکان طریقت در سفر گذراند و از مکه تا ماورالنهر به مسافرت پرداخت و در این سفرها بسیاری از مشایخ و بزرگان زمان خود را زیارت کرد.
همچنین بخوانید :
آرامگاه خیام نیشابوری + تصاویر
بوژان نیشابور ، بهشت گمشده ایران + عکس
در مورد مرگ عطار نیز روایتهای مختلفی وجود دارد و بعضی میگویند که او در حمله مغولان به شهر نیشابور به دست یک سرباز مغول کشته شد و زمان مرگ او احتمالاً بین سالهای ۶۲۷ یا ۶۳۲ هجری قمری بوده است. آنچه که مسلم است در زمان حملهی مغولان به ایران عرفا بر خلاف بسیاری از مردم که از شرایط موجود میگریختند گاهی یک تنه در مقابل مغولان میایستادند و بر این اعتقاد بودند که ما از نعمت این خاک بهرهمند شدیم در محنتش نیز ایستادگی خواهیم کرد. از این رو عطار نیزهمچون بسیاری از عرفا جان خود را اینگونه از دست داد.
گر بمیری در میان زندگی عطاروار چون درآید مرگ عین زندگانی باشدت
“عطار نیشابوری”
آرمگاه عطار کجاست ؟
موقعیت جغرافیایی
آرامگاه عطار از جاهای دیدنی نیشابور است و در جنوب شرقی شهر در فاصله ۴ کیلومتری در مسیر جاده نیشابور به مشهد طرف شرق و نزدیک به آرامگاه کمالالملک قرار دارد. فاصله شهر تا خیام ۳ کیلومتر ( از فلکه خیام تا آرامگاه خیام ) و از خیام که به طرف غرب نیشابور حرکت میکنیم، به فاصله یک کیلومتر به مقبره کمالالملک و آرامگاه عطار که در یک محوطه است، میرسیم.

مکانی که روزگاری ارگ شهر بود و سنگی ستون وار سینه شاعر و عارف وارسته را که گنجینه محبت و رضاست میفشارد. این ستون سنگی که بالای سر شاعر نصب شده، قبلا در دیواری آجری قرار داشته که آن دیوار امروزه بر چیده شده است.
آرامگاه عطار نیشابوری
بنایی است تاریخی که در دوره تیموری توسط امیر علیشیر نوایی روی قبر عطار نیشابوری ساخته شد. در دورههای پهلوی دوم مرمت کامل و دهه ۷۰ نیز مرمت مختصر شد.
عطار یکی از پرکارترین شاعران ایرانی به شمار میرود و بنا به نظر عارفان در زمینه عرفانی از مرتبهای بالا برخوردار بودهاست؛ چنانکه مولوی درباره او میفرماید:
هفت شهر عشق راعطار گشت ماهنوز اندر خم یک کوچهایم
آز آثار زبانزد عطار میتوان «تذکره الاولیا» و «منطق الطیر» را نام برد.

گردآوری : بخش گردشگری – زمانیک
یک نظر
تعقيب: معرفی شهرستان فیروزه | خراسان رضوی - بخش استانها - مجله اینترنتی زمانیک